Filmovi

Duhovno blago

2016 / 50 minuta / Duhovni ( srednji dokumentarni )

festivalska verzija 36 minuta

Produkcija: NGTim

Producent: Gradimir Nikolić

Premijera: Niš, Svetosavski dom

Festivali:
Niš, Prokuplje, Vranje
Filmski susreti u Nišu, prateća manifestacija
Festival hrišćanske kulture i filma u Zaječaru / http://eparhija-timocka.org/

Emitovanje na RTS 1 - Galerija

Režija: Jasmina Ranđelović

Scenario: Marija Filipović, Dragan Tričković, Velibor  Petković

Glumci:  Dragan Tričković,  Vuk Zdravković, Milica  Đurašković

Narator:  Dragan Tričković


Sinopsis: Celu priču vodi akter sa jednom devojčicom i jednim dečakom. Oni posećuju  crkve i manastire. Svaka crkva i manastir  se u filmu posebno prikazuju. Sveštenici će pričati o svom manastiru i crkvi. Govoriće o istoriji, nastanku, nazivu, značaju, izgledu, veri, zanimljivim pričama i legendama. Snimkom se predstavlja trenutno stanje i izgled crkve i manastira. Narator će objediniti priču kao kompletnu celinu. U dokumentarnom filmu  DUHOVNO BLAGO biće predstavljene 14 crkve i 2 manastira.

Iz filma:

А У ЧЕМУ ЈЕ СМИСАО ВЕРЕ – ТО ЈЕ НЕШТО ШТО СЕ УЧИ ЧИТАВОГ ЖИВОТА.  СТАЛНО ЋЕТЕ СЕ У ЖИВОТУ СУСРЕТАТИ СА ЗЛОМ, ЛОШИМ МИСЛИМА, НЕПОШТЕЊЕМ, ПРЕТВАРАЊЕМ, А КАКО СТИЧЕТЕ ИСКУСТВО, УЧИЋЕТЕ ДА ПРЕПОЗНАЈЕТЕ ПРАВЕ ВРЕДНОСТИ. НА ВАМА ЈЕ ДА ЛИ ЋЕТЕ ИХ УСВОЈИТИ КАО СВОЈ ЦИЉ У ЖИВОТУ.  НАУЧИЋЕТЕ ДА ЈЕ НАЈВЕЋЕ ЖИВОТНО УМЕЋЕ ДА ЉУТЊУ ПРЕТВАРАТЕ У ПРАШТАЊЕ, ТАШТИНУ У ВЕЛИКОДУШНОСТ,  МРЖЊУ И СВАКУ ЛОШУ МИСАО – У ЉУБАВ. ТО ЈЕ ХРИШЋАНСКИ, ТАКО НАЛАЖЕ ПРАВОСЛАВНА ВЕРА И, МА КОЛИКО ВАМ ТО ИЗГЛЕДАЛО ЧУДНО, ТО ЈЕ ЈЕДИНИ НАЧИН ДА СЕ ПОСТИГНЕ ДУХОВНИ МИР, А ТИМЕ И СРЕЋА.

ЉУДИ, ЈУРЕ ЗА СТИЦАЊЕМ МАТЕРИЈАЛНОГ БОГАТСТВА, НЕ СХВАТАЈУЋИ ДА ЈЕ БОГАТСТВО У ДУХОВНОСТИ А НЕ У МАТЕРИЈАЛНИМ ВРЕДНОСТИМА; СТАЛНО ТЕЖЕ ДА СЕ ДОКАЗУЈУ, ДА ПОКАЖУ ДА СУ БОЉИ ОД ДРУГИХ, ЧАК И АКО ТО ПОДРАЗУМЕВА УГРОЖАВАЊЕ ЊИХОВИХ БЛИЖЊИХ.  

НАСУПРОТ ТОМЕ, ВЕЛИЧИНА ЈЕ У ПОКЛАЊАЊУ, ЧИЊЕЊУ ДОБРИХ ДЕЛА, САОСЕЋАЊУ СА БЕСПОМОЋНИМА, ЧЕМУ НАС МОГУ ПОУЧИТИ УПРАВО ЖИВОТИ СВЕТАЦА  

ОДУВЕК СУ СЕ ЉУДИ БОГУ МОЛИЛИ. И У ТА ДАВНА ВРЕМЕНА ДОЛАЗИЛИ СУ У ОВАЈ СВЕТИ ПРОСТОР КАКО БИ БИЛИ БЛИЖИ БОГУ, КАКО БИ У ВЕРИ И МОЛИТВИ ПРОНАШЛИ СНАГУ И УТЕХУ.

ВЕРА У БОГА ЈЕ НЕШТО УНУТРАШЊЕ У ЧОВЕКУ, НЕШТО ШТО ЈЕ САМО НАШЕ, НЕШТО ШТО НАС НАГОНИ ДА ЧИНИМО ДОБРА ДЕЛА, ДА ПОШТУЈЕМО ЈЕДНИ ДРУГЕ, ДА ТЕЖИМО ИСТИНСКИМ, ДУХОВНИМ ВРЕДНОСТИМА. СА ВЕРОМ У БОГА ЧОВЕК СЕ МОЖЕ РЕШИТИ СВИХ БОЛЕСТИ И БРИГА. ЈЕДНА ОД ГЛАВНИХ БЛАГОДЕТИ ВЕРЕ ЈЕСТЕ ТА ШТО ВЕРА ОСЛОБАЂА ЧОВЕКА ОД  МНОГИХ  БРИГА.

ЕВО, ОВДЕ ЈЕ СВЕ: - И НЕБО И ЗЕМЉА, И КАМЕН, И ВРЕМЕ, И ВЕРА, И НАДА, И СНАГА - СВЕ ШТО ЧОВЕКУ ТРЕБА ЗА МИР У ДУШИ!

''ЖИВОТ НА ЗЕМЉИ НЕПРЕСТАНА ЈЕ БОРБА ДОБРА ПРОТИВ ЗЛА, БОРБА ЧОВЕКА ПРОТИВ ЧОВЕКА. ЧОВЕК РАЗАПЕТ ИЗМЕЂУ СЕБЕ, ДОБРА И ЗЛА, ЉУБАВИ И МРЖЊЕ, ПРАВДЕ И НЕПРАВДЕ,РАСИПНИШТВА И ГЛАДИ, -  У НАВИЦИ И СТРАХУ ДА СЕ НЕ ОТИСНЕ У ПРОВАЛИЈУ, ЧЕСТО ПРИЗИВА И ЗИДА НЕМИР У СЕБИ, ЗА СЕБЕ И ЗА ДРУГЕ; И ДОК БРИШЕ ИЗ УМА И СРЦА МОРАЛНО И ДУХОВНО БЛАГО, СВЕТЛОСТ БОЖИЈУ ГАСИ, ПА ТУМАРА ПО МРАКУ ОЧАЈАН, ПОНИЖЕН И УВРЕЂЕН.

СРЕЋА ЈЕ ДА НА СВЕТУ ПОСТОЈЕ ПЛЕМЕНИТИ И МУДРИ ЉУДИ. СРЕЋА ЈЕ ДА ПОСТОЈИ СУНЦЕ И ЉУБАВ ХРШЋАНСКА, НАЈВЕЋА ЛОГИКА ЧОВЕКОВИХ ОСЕЋАЊА И НАЈПОТПУНИЈА ИСТИНА О ЧОВЕКОВОЈ СРЕЋИ НА ЗЕМЉИ. СРЕЋА ЈЕ ДА ПОСТОЈИ ГОСПОД НАШ ИСУС ХРИСТ И ЉУБАВ ЊЕГОВА, ЉУБАВ У ЧОВЕКУ ЗА ЧОВЕКА И ЗА БОГА!'', АМИН

Zatvaranje filmskih susreta u Nišu 2018

Monty Alexandar Trio USA Nisville 2015

Božićni koncert - Goran Šepa i ansambl Branko

Međunarodni festival duhovne muzike

Deca loših muzičara

Filmski susreti Niš 2017

Srpska Nova godina

Igre na vodi

Božićni koncert - ansambl Branko

IGM Mladost Leskovac

Parking Servis Niš

Monicom / Jagoda

Parking Servis Niš

Dune

IGM Mladost Vlasotince

TMP Mala Plana

Swiss

Monicom / Višnja

Novembar - Da li je normalno

Novembar - Da li je normalno

Denis napast - Ljubavi

Denis napast - Kreni već jednom

Hazel Purple - Izgubljena generacija

Swiss Christmas - Fabienne Louve

Serb on - Bistra voda

Novembar - Ti i ja

Manijak

Diskoteka Studio Diamond

Forte

Animacija - Opština Medijana

Swiss Christmas - Zurich

Čaj antidijabet plus

Sportski centar Čair

Filmski susreti 2010

44 Fimski susreti u Nišu

Munja